Skip to main content

ivanov van hanna bervoets

ivanov is een verrassende roman. soms met erg filosofische uitwijdingen die je twee keer leest, soms met meeslepende stukken die je pagina na pagina doen omslaan. uiteindelijk blijf je achter met een gevoel van rust. het gaat niet om ambitie en het nastreven van dromen, het leven gaat om rust, warmte en kleine dingen. door dit boek zien we hoe wij mensen elkaar gek kunnen maken, hoe we onszelf en onze waarden dan soms kwijtraken, hoe we vergeten wat we echt willen. dit boek laat ook zien hoe anders we zijn als jong volwassene en als veertiger. het leven laat ons kanten kiezen die ons leiden naar wie we worden. we kunnen niet blijven wie we waren. onze normen en waarden blijven evolueren. uiteindelijk geloven de meesten in zichzelf.

naar de samenvatting op de uittrekselbank van de bieb

goodreads over ivanov

scholieren.com over ivanov

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je