Skip to main content

kunst ?!

ik ben een behoorlijk nuchter persoon, gevoelig, maar nuchter. waarom hoort daar dan toch een belangstelling en gevoelens bij voor mooie ontwerpen, literatuur en kunst. ik vind geld niet belangrijk alleen nuttig tot op zekere hoogte, draag het liefst afgeragde spijkerbroeken, al vele malen versteld, maar waarom zijn mooie dingen dan wel belangrijk voor me. tijd voor onderzoek.

waarom bestaat kunst op de school of art

het filmpje van de school of art wijst op vijf belangrijke elementen van kunst.
  • kunst geeft hoop in een tijd van mindere dingen als oorlog, lelijkheid, verdriet ...
  • kunst leert ons dat pijn en verdriet voelen gewoon is. we worden niet gek, we voelen wat iedereen wel eens voelt, maar verborgen houdt, behalve in kunst en literatuur.
  • kunst brengt balans in ons leven. het compenseert gevoelens waaraan het ons ontbreekt.
  • kunst helpt ons waarderen wat goed en mooi is. het zet schijnwerpers op dingen die het waard zijn gezien te worden. (zelf leggen we ook mooie momenten vast op foto.)
  • kunst is ook propaganda, zet ons aan het denken over de maatschappij.
van nrc.nl

ok. dat zijn genoeg redenen om van mooie dingen, kunst en literatuur te houden toch?
kunst is er altijd geweest. het is onlosmakelijk met de mens verbonden. waarom maakten de mensen in tijden dat er nog geen kunstcritici en kopers waren, al mooie schilderingen, tekeningen, beeldhouwwerken en objecten?
kunst traint de hersenen, vooral muziek heeft dat in zich. het vergroot ons associatievermogen, onze verbeeldingskracht en ons abstractievermogen. fantastisch.

er wordt al heel lang over kunst, schoonheid en esthetiek geschreven. Friedrich von Schiller bijvoorbeeld schreef er in 1794 deze brieven over: "Letters upon the Aesthetic Education of Man" by Friedrich von Schiller. de brieven bevatten overpeinzingen over de verbeeldingskracht, het natuurlijke karakter van de mens, de morele vrijheid.

en in deze tijd wordt er natuurlijk veel over gesproken in tedtalks. een mooi overzicht vind je in deze blog van marca van den broek.

laat je inspireren en geniet van mooie dingen, schoonheid en kunst, want het is niet elitair maar een essentie van het leven.

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je