Heb jij ook al zo vaak geprobeerd om heerlijke Oud-Hollandse pepernoten te maken en worden het altijd meer kruidnoten? Een paar jaar geleden ontdekte ik dit recept en sindsdien lukt het altijd. Inmiddels heb ik het recept een beetje aangepast, maar het gaat vooral om de manier van maken. De smaak kun je variëren met wel of niet wat speculaaskruiden, meer suiker, roggebloem ...
- Weeg 190 gram volkoren smeltbloem af.
- Voeg 190 gram gebuild tarwebloem toe (80%).
- Voeg 75 gram maizena toe.
- Voeg een zakje bakpoeder toe, of zoveel bakpoeder als nodig is voor 400 gram bloem.
- Voeg 16 gram gemalen anijs toe.
- Giet 250 gram honing in een aparte schaal.
- Voeg daar 50 gram rietsuiker aan toe.
- Doe dit een minuutje in de magnetron.
- Meng nu het bloemmengsel met het honingmengsel en kneed het goed.
- Voeg tijdens het kneden 50 gram water toe.
- Als het goed gemengd is doe je het deegje in plasticfolie en leg je het een dag in de koelkast.
- Na 12-24 uur, als de smaken getrokken zijn, brokkel je het deeg en voeg je 50 gram water toe.
- Je kneedt het mengsel weer goed.
- Giet nu een beetje zonnebloemolie over het deeg en strooi bloem op je werkvlak.
- Maak nu deegrolletjes en bestrooi deze met bloem.
- Snij stukjes van 1,5-2 cm van de rolletjes.
- Leg die stukjes in een schaal en giet er weer een beetje olie over. Schudt ze om.
- Doe de deegstukjes nu in een ovenschaal en bak de pepernoten in 30 tot 40 minuten goudbruin in een oven op 175 graden. Doordat de deegstukjes tegen elkaar rijzen, krijgen ze die kenmerkende vorm. Door de olie en bloem krijg je ze na het bakken gemakkelijk van elkaar.
- Wacht met eten tot een dag na het bakken. Dan zijn ze het lekkerst, als je tenminste kunt wachten.