de grijze jagerboeken en de broederbandboeken van john flanagan zijn populaire boeken. de boeken gaan niet over een tovenaarswereld in de onze zoals rowling heeft gecreëerd en ook niet over een wereld van griekse en romeinse goden en halfgoden zoals riordan ons boeit. flanagan creëerde een historische wereld van een soort vikingen, kelten, galliërs en meer, maar net anders, met hier en daar iets absurds. we herkennen de wereld, maar ze bestaat niet en bestond ook niet. en toch sleept het ons mee en volgen we met veel enthousiasme de avonturen van will in de grijze jager en van hal in de broederband. we leren over zelfbeheersing, over overleven, over culturen en gewoontes, over sterkten en zwakten.
het eerste deel van de broederband laat zien dat de zwakken door slim te zijn sterker kunnen zijn, maar ook dat we altijd alert moeten blijven. even je aandacht laten verslappen en een plicht verzaken kan invloed hebben op de rest van je leven. hal en zijn team letten niet goed op een schat en net dan wordt die gestolen, goed voor een lange zoektocht over zee om hun eer te redden.
in de boeken wordt ook duidelijk dat rijkdom heel subjectief is, het is maar wat zeldzaam is of wat je smaak is. veel levenslessen dus in flanagans boeken, maar verweven in één en al spanning, avontuur, historie en cultuur zodat het geen moment verveelt, sterker nog, zodat je maar nauwelijks je boek kunt neerleggen.