Skip to main content

hugo en de automaton

net 'de uitvinding van hugo cabret' gelezen, door brian selznick geschreven (kinderboek). een wonderlijke magische wereld gaat er voor je open, de wereld van mechanismen, zoals de automaton, de wereld van ruimte buiten je zicht, de wereld van klokkenmakers en bovenal, de wereld van de illusionisten en eerste filmmaker georges méliès.
nu kwam ik er pas achter dat michael scorcese hier al een paar jaar geleden een film van heeft gemaakt, mocht je niet zo'n lezer zijn, maar wel nieuwsgierig naar hugo.

die eerste filmmaker is dus niet succesvol geworden in zijn tijd. hij werd ingehaald door anderen, maar nu staat hij in de geschiedenis. een soort vincent van gogh van de film dus. in het boek is hij ook instabiel in zijn latere leven, net als in het echt hij uit frustratie al zijn negatieven heeft vernietigd. wat ik dan denk is, erkenning is niet het ultieme geluk. het geluk moet uit jezelf komen en je eigen tevredenheid over je creaties. verzin maar dat die erkenning ooit komt, desnoods na je dood. je eigen erkenning zit in het creëren zelf, het plezier erin hebben, het verder blijven ontwikkelen en in het genoeg geld hebben om dat te kunnen blijven doen. en post bezorgen of iets dergelijks kunnen we allemaal dus dat geld is er altijd wel als je maar wil.


Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je