Skip to main content

Pleziertochtjes naar Antarctica? Nee!!

Misschien heb je het gemist, maar op 22 juli publiceerde Rijkswaterstaat een advertentie in de krant van een Ontwerpbesluit Wet Bescherming Antarctica (naar het ontwerpbesluit in de Staatscourant). 'Onder voorwaarden' wil Nederland een pleziertochtje naar Antarctica toestaan. Bezwaar maken kan alleen schriftelijk per post. Dat heb ik dus gedaan met de onderstaande brief.


De klimaatverandering versnelt: ‘Hiervan zou iedereen rechtop in zijn stoel moeten zitten’, zomaar een kop in de Volkskrant van gisteren (24 juli). Toch willen jullie besluiten om ‘onder voorwaarden’ een plezierreisje naar beschermd gebied toe te staan met het Ontwerpbesluit Wet Bescherming Antarctica dat jullie op 22 juli in de Staatcourant hebben gepubliceerd. Is plezier nu echt het belangrijkste in het leven? 


Nog een kop uit de krant, niet van gisteren, maar van 5 mei van dit jaar: Groen cruisen? Een cruiseschip is vervuilender dan een vliegtuig. Nu staat er niet bij het ontwerpbesluit dat het om een cruiseschip gaat, maar het zal geen echt groen vervoersmiddel zijn. Het zal niets opleveren voor het beschermde gebied. 


Dus ja, ik maak bezwaar tegen het afgeven van deze vergunning ‘onder voorwaarden’. Antarctica wint er niets bij, het klimaat wint er niets bij, de Antarctische dieren winnen er niets bij en dan winnen wij er dus uiteindelijk ook niets bij. Want tijdelijk plezier kan nooit op tegen duurzaam geluk. Niet doen dus! 


Van de website van Rijkswaterstaat: Het kwetsbare natuurgebied is uniek en heeft bijzondere fauna, zoals pinguïns, walvissen en zeehonden. Het heeft ook bijzondere flora: mossen, korstmossen en 2 soorten bloeiende planten. Wat bijzonder. Laten we dit koesteren en beschermen voor zover we kunnen. Laten we als Nederlanders duidelijk zijn in waar de prioriteiten liggen als het gaat om plezier versus kwetsbaar natuurgebied. Laten wij onze verantwoordelijkheid serieus nemen. 

 

Geef deze vergunning dus niet af! Alsjeblieft. 



Voel je vrij deze tekst te kopiëren en plakken en daarmee je eigen brief te sturen. Het kost je een beetje tijd en een postzegel. Doe je mee?

Meer informatie over vergunningen voor Antarctica: naar de website van Rijkswaterstaat.

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je