Skip to main content

Intersekse of rood haar? De kans is gelijk


Kiezen, snijden, zwijgen was tot 2003 het medische protocol voor kinderen die intersekse werden geboren. Bij intersekse is er een variatie in dna, hormonen, uiterlijke geslachtskenmerken of geslachtsklieren. Dat kan gelijk bij de geboorte duidelijk zijn of later, zoals in de puberteit. De Volkskrant schreef erover in de krant van zaterdag, want er wordt vrijdag een documentaire uitgezonden over intersekse.

Nu kende ik het fenomeen intersekse doordat ik het boek Middlesex van Jeffrey Eugenides las. Maar wat ik niet wist, is dat het een variatie is die ongeveer even vaak voorkomt als rood haar in Nederland. Ongeveer 200.000 Nederlanders zijn intersekse geboren.

In Middlesex kiest de hoofdpersoon ervoor om geen ingreep te ondergaan, maar zijn lichaam gewoon te laten zijn wat het is. Maar natuurlijk is dat een mentale worsteling. Het boek maakte veel indruk op mij en is zeker aan te bevelen, niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook vanwege de stijl, het uitgebreide verhaal, de geschiedenislijn, de personages ...

Benieuwd naar Middlesex? Probeer het boek of lees er eerst meer over op de Engelse wikipedia-pagina.

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

Taal is alles wat het geval is

Docenten Nederlands krijgen vaak de vraag waarom leerling nog Nederlands moeten leren, want ze spreken het toch ook dagelijks? En dat schrijven en lezen lukt ook wel. Maar taal is veelzijdiger en moeilijker dan ze doorhebben. In het verleden is daarover al volop gefilosofeerd. Imme Dros schreef daar in 2021 het boekje Taal is alles wat het geval is. Ze geeft leuke, beeldende voorbeelden bij alles wat taal is en hoe daar variaties en communicatieproblemen bij kunnen ontstaan. En het zou Imme Dros niet zijn als die voorbeelden niet ook uit de Griekse mythen komen. Mij overtuigt Imme van het belang van taal, maar of de leerlingen hier nu van achterover slaan? Dat denk ik niet. Zien jullie ook steeds vaker taalfoutjes op websites en in advertenties? De website Taalvoutjes heeft niet veel werk om de foutjes te vinden. Ze worden lang niet altijd belangrijk gevonden door leerlingen. Zelfs niet als er vergissingen door kunnen ontstaan. Toch is taal belangrijk, om te leren, te delen, na te denk...

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)