Skip to main content

Panforte

Ooit in Italië zo'n dun plakje panforte gekregen en je was gelijk verkocht? Het is een dure taart, maar het is altijd het geld dubbel en dwars waard.
Er zijn heel veel recepten op internet te vinden, maar samen met mijn panforteverslinders thuis heb ik mijn eigen recept ontwikkeld. En dat wil ik delen, dus hier volgt het recept van onze ideale panforte.


  1. Rooster 360 gram amandelen licht in de oven.
  2. Meng ondertussen in een schaal de volgende ingrediënten:
    1. 360 gram bloem
    2. 5 eetlepels cacao
    3. 1 theelepel kruidnagel
    4. 1 theelepel nootmuskaat
    5. 2 theelepels kaneel
    6. 180 gram gekonfijte citroenschil
    7. 180 gram gekonfijte sinaasappelschil
  3. Doe de afgekoelde amandelen ook in de schaal.
  4. Warm ondertussen 700 gram acaciahoning in de warme oven
  5. Meng de honing met een lepel door het mengsel in de schaal, tot alles goed gemengd is.
  6. Leg een vel bakpapier in een platte ovenschaal van 30 cm doorsnede
  7. Druk nu het kleffe mengsel uit in de schaal en zet het in de heteluchtoven op 150 graden voor 30 minuten. De taart moet nog veerkrachtig zijn, want na het afkoelen wordt deze heel stevig.
Heb je een kleinere vorm, dan pas je de hoeveelheden en de oventijd wat aan.
Heb je geen heteluchtoven, pas dan de oventemperatuur aan en denk eraan je oven goed voor te verwarmen.
Je kunt echt heel veel combinaties van gekonfijt fruit, kruiderijen, honing en wel of geen cacao gebruiken, maar dit is dus ons succesvolle recept.

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

Taal is alles wat het geval is

Docenten Nederlands krijgen vaak de vraag waarom leerling nog Nederlands moeten leren, want ze spreken het toch ook dagelijks? En dat schrijven en lezen lukt ook wel. Maar taal is veelzijdiger en moeilijker dan ze doorhebben. In het verleden is daarover al volop gefilosofeerd. Imme Dros schreef daar in 2021 het boekje Taal is alles wat het geval is. Ze geeft leuke, beeldende voorbeelden bij alles wat taal is en hoe daar variaties en communicatieproblemen bij kunnen ontstaan. En het zou Imme Dros niet zijn als die voorbeelden niet ook uit de Griekse mythen komen. Mij overtuigt Imme van het belang van taal, maar of de leerlingen hier nu van achterover slaan? Dat denk ik niet. Zien jullie ook steeds vaker taalfoutjes op websites en in advertenties? De website Taalvoutjes heeft niet veel werk om de foutjes te vinden. Ze worden lang niet altijd belangrijk gevonden door leerlingen. Zelfs niet als er vergissingen door kunnen ontstaan. Toch is taal belangrijk, om te leren, te delen, na te denk

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)