Skip to main content

Do-it-yourself facial cream / heerlijke gezichtscrème

100% biologische cosmetica is moeilijk te vinden, dus heb ik mij ooit verdiept in het zelf maken van een deel van de cosmetica die ik zelf gebruik. Het is me niet gelukt voor alle producten, maar ik ben tevreden met de resultaten. Dit is mijn overheerlijke dagcrème voor een rijpere huid.

  1. Meng in een glaasje de oliën voor de crème:
    1. 16 gram jojobaolie
    2. 16 gram rozenbottelolie
    3. 8 druppels geraniumrozenolie
    4. 5 druppels ylangylangolie
    5. 20 druppels lavendelofficinale-olie
  2. Zet een pannetje met water op en breng aan de kook.
  3. Meng ondertussen in een schaaltje dat je au bain marie kunt verwarmen de boter/was:
    1. 6 gram bijenwas
    2. 26 gram sheabutter
  4. Verwarm de boter/was au bain marie tot ze gesmolten zijn.
  5. Haal het schaaltje van de warmtebron en voeg de oliën toe terwijl je mixt (ik gebruik een melk/minikloppertje van Ikea).
  6. Je blijft mixen tot de crème is afgekoeld. Je kunt af en toe even pauzeren, maar hou het in de gaten. Soms gaat het ineens snel. Als je de crème in een apart potje wilt bewaren, giet het dan over, net voordat het te dik wordt.
Soms gaat de bijenwas bij mij weer korrelig worden doordat ik te weinig geduld had bij het mixen, of doordat er veel temperatuurschommelingen in huis waren. Zelf vind ik dat niet erg en warm ik de crème gewoon even tussen mijn vingers op. Vind je het vervelend, warm dan de crème weer even au bain marie en mix het opnieuw.

Op de foto zie je mijn huidige dagcrème, een gekorrelde crème omdat ik ongeduldig was, maar heerlijk. De crème is oranje door het toevoegen van een klein beetje duindoornolie. Dat voeg ik dan toe in plaats van een deel van de rozenbottelolie. Zo kun je bijvoorbeeld ook arganolie, sesamolie, avocado-olie of zonnebloemolie gebruiken. Alle oliën hebben hun bepaalde eigenschappen voor de crème. Zo geldt dat ook voor de essentiële oliën van ylang ylang, lavendel en geraniumroos. Dit is mijn favoriete samenstelling en ook mijn moeder wilde geen andere crème meer. Maar wie weet werken voor jou andere essentiële oliën, bijvoorbeeld patchouli, neroli, venkel, citroen. Wil je weten waar al die oliën goed voor zijn? Kijk dan eens op de volgende websites:


Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je