Skip to main content

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit.
de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren.
uiteindelijk blijf je met een gevoel van vergane glorie en vergankelijkheid achter na het lezen van dit boek. carlotta was in haar bloeitijd en genoot van de mogelijkheden van een bloeiende operawereld in napels, maar na een seizoen in napels, riep het moederschap opnieuw, ging gasparo verder met zijn carrière en bleef voor carlotta feesten, drinken en snuiven over om het gemis te vergeten. het feesten was voor haar vader al de enige afleiding. het leven was toen dan misschien vol en bloeiend in napels maar het was ook eenzijdig en beperkt. een vrouw was met 15 jaar in de bloei van haar leven. op haar 35ste overlijdt carlotta's echtgenoot en zij blijft van de kaart daarvan. "midden in de winter zit ze bij een open raam".



goodreads over de virtuoos

boekverslag op scholieren.com

recensie van reinjan mulder

uittreksel op collegenet.nl

uittreksel op de uittrekselbank van de bieb (voor leden)

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)