Skip to main content

oefen bij het post commotioneel syndroom

ik had nog nooit gehoord van het post commotioneel syndroom (pcs), tot mijn zoon voor de vierde keer een lichte hersenschudding had en al twee keer voor drie maanden thuis was geweest met erge pijn en hoofdpijn.
je kunt je voorstellen dat we wanhopig waren bij de vierde keer en gelukkig gaf de huisarts zijn ziekte deze keer een nieuwe naam en ik kon op internet gaan zoeken naar een behandeling voor het post commotioneel syndroom.
omdat rust (de eerste periode van drie maanden) niet snel werkte, en rust gecombineerd met een pijnstillerschema (de tweede periode) ook niet veel opleverde en ik nu las dat oefeningen en beweging niet kon schaden (onze grote angst), besloten we voor fysiotherapie (na goedkeuring van de huisarts).
ik koos voor oefentherapie (cesar en mensendieck) omdat zij ook pijntherapie geven.
de fysiotherapeut gaf een schema van rust, oefening en gewoon doen wat hij leuk vind, behalve rusten, om de nekspieren te ontspannen en verstevigen.

en wat waren we blij dat hij na een paar weken in plaats van een paar maanden, weer blij en bijna pijnloos was.

een theorie achter deze therapie is dat menselijke cellen niet regenereren in rust. hetzelfde geldt ook voor andere ziekten zoals bijvoorbeeld artrose. ons lichaam heeft beweging nodig voor herstel.

maar waarom het ook werkte, ik wil in elk geval bekendheid aan deze behandeling geven omdat er nog zo weinig bekend is over behandeling van pcs.


Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

Taal is alles wat het geval is

Docenten Nederlands krijgen vaak de vraag waarom leerling nog Nederlands moeten leren, want ze spreken het toch ook dagelijks? En dat schrijven en lezen lukt ook wel. Maar taal is veelzijdiger en moeilijker dan ze doorhebben. In het verleden is daarover al volop gefilosofeerd. Imme Dros schreef daar in 2021 het boekje Taal is alles wat het geval is. Ze geeft leuke, beeldende voorbeelden bij alles wat taal is en hoe daar variaties en communicatieproblemen bij kunnen ontstaan. En het zou Imme Dros niet zijn als die voorbeelden niet ook uit de Griekse mythen komen. Mij overtuigt Imme van het belang van taal, maar of de leerlingen hier nu van achterover slaan? Dat denk ik niet. Zien jullie ook steeds vaker taalfoutjes op websites en in advertenties? De website Taalvoutjes heeft niet veel werk om de foutjes te vinden. Ze worden lang niet altijd belangrijk gevonden door leerlingen. Zelfs niet als er vergissingen door kunnen ontstaan. Toch is taal belangrijk, om te leren, te delen, na te denk

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)