Skip to main content

humor een uitdaging voor literatuur

voor mij worden boekenlijsten voor de middelbare school weer actueel. je vraagt je af waarom het grootste deel dat daarop staat zo ontzettend serieus en somber is.
natuurlijk, het is een weerspiegeling van de maatschappij en van de vogelgriep en alle dode kippen, de ebola-epidemie en de acties van is en boko haram wordt je niet blij. maar zou je met je boeken niet invloed kunnen uitoefenen met een humoristische visie op de wereld. voor kinderen doen schrijvers dit namelijk wel. kinderboeken maken je vaak blij. en blije mensen zijn het halve werk voor een betere wereld.

dus schrijvers, zie de uitdaging, maak jezelf en anderen blij. zoek de humor in het leven en schrijf erover.

nu ik erover nadenk zou er toch eigenlijk zeker een prijs moeten zijn voor het beste boek met humor elk jaar. misschien ga ik daar eens sponsors voor zoeken, want je wilt pubers toch niet meer somber maken dan ze toch al zijn soms.

gelukkig zijn er, als je je erin verdiept, al vele boeken die humoristische literatuur genoemd kunnen worden. zie daarvoor dit linkje naar wikipedia en beveel deze boeken aan je dwarse puber aan. zij bepalen de toekomst en wat humor komt daarbij uitstekend van pas.

Popular posts from this blog

vind je geheime tuin

Een heerlijk optimistisch kinderboek is 'De geheime tuin' van Frances H. Burnett. Er zitten veel levenslesjes in over ziekte, vriendschap, liefde, positief leven, natuurkrachten en nog meer. De geheime tuin is het symbool voor datgene wat je leven zin geeft, wat het waard maakt om elke dag voor op te staan, om te bewegen, te leven, blij te zijn en te stralen. Gemakkelijk is dat natuurlijk niet want het leven is geen continue happy end uit een sprookje, maar is ook het donkere dieptepunt uit het sprookje. Maar zit je in het dieptepunt, lees dan 'De geheime tuin' en probeer weer op te krabbelen.

geronimo's geheime recept voor geluk

heel veel liefde vertrouwen in de ander en in jezelf flink wat geduld een heleboel humor veel optimisme een handjevol goede vrienden (uit fantasia II de speurtoch naar het geluk door geronimo stilton)

virtuoos

margriet de moor laat haar liefde voor opera, italië, liefde en het leven blijken in deze historische en liefdesroman. een passie domineert het leven van de hoofdpersoon carlotta, een passie voor de stem van de castraat gasparo, en voor de persoon zelf. gasparo op zijn beurt heeft een passie voor de zangkunst en voor zichzelf en zijn eigen virtuositeit. de virtuoos is een leerzaam boek met alle kennis over het napels van de 18e eeuw, over de opera-cultuur in die tijd, over de castraatzangers, over de liefdesmoraal, over de bedelaars en over de politiek en cultuurverschillen. met schilderachtige beelden brengt de moor de geschiedenis tot leven voor de lezer. voor wie niet geïnteresseerd is in operamuziek in de 18e eeuw worden er wel wat veel beschrijvingen met vaktermen gegeven. ik kan me voorstellen dat het wel de realiteit was in die tijd waarin de mogelijkheden om je in andere onderwerpen te verdiepen slechts beperkt was en mensen dus heel gespecialiseerd waren. uiteindelijk blijf je